Премиера: Ветрилото на лейди Уиндърмиър Режисьор: Бойка Велкова   Дали светът не вярва

...
 
Премиера: Ветрилото на лейди Уиндърмиър
Режисьор: Бойка Велкова
 
Дали светът не вярва
Коментари Харесай

Бракът има бъдеще според сатириците

 

Премиера: „ Ветрилото на лейди Уиндърмиър ”

Режисьор: Бойка Велкова

 

Дали светът не има вяра към този момент в щастливия брак, предизвика да се запитат феновете спектакълът „ Ветрилото на лейди Уиндърмиър ” от Оскар Уайлд. Премиерното заглавие в афиша на Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов ” се явява петата режисьорска работа на актрисата Бойка Велкова.

Първата сцена придвижва публиката в дома на лейди Маргарет Уиндърмиър и нейния брачен партньор в осъществяванията на Стефания Кочева и Михаил Сървански. Заради обожанието, с което основната героиня приказва за половинката си, оставаме с усещането, че връзките сред тях са почтени и открити – в унисон прочее с транспарантната покъщнина в фамилното им гнездо (сценограф е Чавдар Гюзелев). Тъкмо поради сходни сходства обаче, както и поради посоката, в която поема сюжетното деяние, фенът си има едно мислено да не се предоверява на очевидното.

По думите на Теодосий Спасов, чието дело е музикалното оформление, любовта в пиесата се демонстрира тъкмо както стартира „ Рапсодия в синьо “ на Джордж Гершуин, фрагменти от която е употребявал. Но не към нравите на XIX век се придържа строго актуалната театрална версия. Действително разговорът е в духа на по този начин присъщия за Оскар Уайлд напоен с мъдрост грациозен цинизъм, а героите му се стремят да бъдат образец за положително образование и изискани обноски. Самата Маргарет се употребява с имиджа на „ очарователна пуританка “. Във всеки един миг публиката обаче припознава персонажите като свои съвременници, въпреки и малко „ старомодни “ в изрече си.

Това е още един от поредицата спектакли напоследък, в които до вкарването на технологиите се прибягва като комфортен метод за стопяването на епохалните разлики и хвърлянето на мост към сегашното. Лейди Карлайл да вземем за пример (Полин Лалова) гледа на мобилния си телефон листата с танци, които е дала обещание на обожателите си. Членовете на мъжкия клуб пък си вършат разгулен селфита и прелистват „ Плейбой “ (в функциите са Константин Икономов, Иван Панев, Васил Грънчаров и други). Всъщност една от тематиките, които се засягат в постановката, е точно за мъжкото другарство, за потребността от съпричастност, доверие и поддръжка. И въпреки всичко на напред във времето е Жената с нейните две, постоянно преливащи се едно в друго, лица. В това ни дават мотив да се уверим централните героини – лейди Уиндърмиър и мисис Ърлин (Силвия Лулчева), намиращи се в комплицирани и нееднозначни взаимоотношения. Поантата е прозрението на мъжкото войнство, че дамите би трябвало да се обичат, а не да се схващат.

Следващите представления се играят на 28 октомври, както и на 11 и 22 ноември.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР